Zdrave vs Loše masti

20/06/2019
Zdrave vs Loše masti

Pod terminom zdrava ishrana kriju se namirnice čijom se konzumacijom trudimo održavati i popraviti cjelokupno zdravlje organizma, poboljšati izgled, istopiti masne naslage i naravno povećati mišićnu masu. U nekom od naših prošlih tekstova govorili smo o 3 faktora svake dijete (makronutrijentima) i objasnili unos svakoga od njih te važnost proteina masti i ugljenih hidrata tokom dijete.  

MASTI U ISHRANI

Ono što je svakako mit u svijetu fitness-a i ishrane generalno je to da termin masti u ishrani poistovjećujemo sa masnim naslagama u organizmu, a u prinicpu razlika je više nego ogromna. Još veći mit je to da konzumiranjem bilo kojih vrsta masti smatramo da se automatski povećava i udio masnih naslaga na našem tijelu, što uopšte nije tačno.

Zapravo masti su spori izvor energije i nerijetko su potcijenjene i izbjegavane u ishrani. Istina je da su nam one itekako potrebne pogotovo jer utiču na rad i regluaciju hormona u tijelu. Optimalan unos masti u toku dana je 0,5 – 1 g/kg tjelesne težine, što takođe zavisi od više parametara osobe kojoj se kreira plan ishrane.

Postoje 4 vrste masti koje srećemo u svakodnevnoj ishrani.

Monozasićene

Avokado

Monozasićene masti (omega9) su zdrave masti čiji su osnovni benefiti da smanjuju rizik od srčanih bolesti, regulišu krvni pritisak, i smanjuju upalu kod treninga.

Namirnice bogate monozasićenim mastima su: avokado, maslinovo ulje, kikiriki, bademi, sjemenke,  indijski orah, lješnjaci.

Polizasićene

Orah Polizasićene masti

Polizasićene masti koje se uglavnom nalaze u prirodnim uljima  (omega 6) pomažu u snižavanju nivoa lošeg holesterola i triglicerida. Najpoznatija polizasićena masna kiselina je svakako Omega 3 čiji su benefiti veoma značajni za zdravlje srca a nalaze se u masnoj ribi ( som, skuša, pastrmka, losos). Pomažu unos Vitamina E koji je veoma značajan za imunitet.

Pored prirodnih ulja i ribe, namirnice koje sadrže polizasićene masne kiseline su i razne sjemenke poput oraha, brazilskog oraha i drugih sjemena koji sadrže i  udio monozasićenih i polizasićenih masnih kiselina.

Zasićene

Biftek

O zasićenim mastima vrši se mnogo istraživanja u nutricionizmu.One nisu dobre masti kada se konzumiraju iz izvora koji sadrže visok udio samo ovih masti kao što su puteri, punomasni sirevi, mliječni proizvodi, punomasno meso i dr.

Dijeta i vaše zdravlje mogu imati benefite od unosa određenog procenta zasićenih masti manje od 10% od dnevnog unosa, ako ih unosite kroz crveno meso koje pored zasićenih i monozasićene masti i sadrži Cink, Željezo i Vitamin B, a po istraživanjima Američkih novina kliničke ishrane nema loš uticaj na kardiovaskularni sistem.

Trans masti

Trans masti

Trans masti su loše masti i označavaju sve ono što ne trebamo jesti, niti imati zastupljeno u našoj ishrani. Sadržaj su prerađene hrane i imaju samo loše uticaje na ljudski organizam.

Izvori transmasti su proizvodi koji nastaju u indsutrijama brze hrane, grickalica, pri prženju, hrane na visokim temperaturama, margarinima, vaflima, pekarama pomfritu i dr.


Kao zaključak napomenućemo još jednom da sve 4 vrste masti imaju istu kalorijsku vrijednost na 1g/9kcal, ipak nemaju sve isti uticaj na ljudski organizam pogotovo na kardiovaskularni sistem. 


Ako vam je tekst bio koristan podijelite ga sa prijateljima, a za više znanja pročitajte još neke od naših tekstova. 

Macronutrients

(Klik na sliku / naslov za tekst o makronutrijentima)

MAKRONUTRIJENTI

Za više informacija o ishrani i saradnji sa nama kontaktiraj nas preko društvenih mreža ili mail-a  

@DR_LAZO INSTAGRAM

 

@ACA24FIT INSTAGRAM

INFO@GYMBUDDIES24.COM

 

KONTAKTIRAJ NAS