MAKRONUTRIJENTI

05/12/2018
MAKRONUTRIJENTI

Makronutrijenti

Nutrijenti predstavljaju hranjive materije koje su potrebne organizmu kako bi normalno funkcionisao. Mikronutrijenti su manje neophodni tijelu, ali ne i zanemarljivi i u njih spadaju vitamini i minerali, dok u makronutrijente spadaju proteini, ugljeni hidrati i masti. Makronutrijenti su najviše potrebni organizmu i oni obezbjedjuju potrebnu energiju za pravilno odvijanje procesa u tijelu.

PROTEINI 1g = 4kcal

UGLJENI HIDRATI 1g = 4 kcal

MASTI 1g = 9 kcal

Tijelo koristi kalorije koje unesemo putem hrane kako bi stvorilo energiju. Proteini su gradivni elementi, dok su masti i UH izvori energije. 1g proteina i 1g UH imaju 4kcal, dok 1g masti ima 9kcal. Ugljeni hidrati se lakše tj brze pretvaraju u energiju jer su po svom sastavu jednostavniji od masti. Zbog toga su UH brzi izvor energije dok su masti spori izvor energije, ali nas one duže drže sitima. Zbog toga je preporučljivo da obroke u toku dana prilagodimo i tempiramo prema stepenu aktivnosti. Npr. kada smo vise aktivni kao npr. dok treniramo , za bolji oporavak u obroku poslije treninga biramo kombinaciju proteini + ugljeni hidrati , dok smo manje aktivni, npr.dok sjedimo na poslu , bolje je da biramo kombinaciju proteini + masti.

PROTEINI 🥩

Proteini su gradivni elementi. Njihova glavna uloga je da potpomazu imuni sistem i grade i čuvaju misicnu masu. Većim unosom proteina u toku dana, pomažemo tijelu da, uz trening, izgradi i oblikuje mišiće. Najbolji izvori proteina su: jaja, bijelo meso, crveno meso, riba, orašasti plodovi, sirevi, sjemenke, žitarice, whey protein itd. Optimalan unos proteina u toku dana je 1,5-2,2g / 1kg tjelesne težine, iako ovaj parametar varira od osobe do osobe, od stepena aktivnosti i cilja kojeg imaju. 

UGLJENI HIDRATI 🍌

Ugljeni hidrati predstavljaju brzi izvor energije. Primarno su zaduzeni su za priliv energije i normalno funcionisanje mozga. Dijele se na proste i složene UH i posebnu grupu- vlakna. Vlakna su neprobavljiva i pomažu pri regulaciji probave, osjećaju sitosti i uspjesnom mrsavljenju. Najbolji izvori UH su: voće, povrće, riza, krompir, žitarice, skrobne namirnice, mahunarke itd. Optimalan unos UH u toku dana je 1.5-2.5g / 1kg tjelesne težine, iako i ovaj parametar zavisi od cilja i stepena aktivnosti osobe.

MASTI 🥑

Masti su spori izvor energije i nerijetko su potcijenjene i izbjegavane u ishrani. Istina je da su nam one itekako potrebne. Utiču na regulaciju i normalan rad hormona u tijelu. Dijele se na nezasicene (polizasićene i monozasićene), zasicene i trans masti. Druge dvije vrste se uglavnom nalaze u preradjenoj hrani i to su one koje treba da se konzumiraju manje, dok su nezasicene potrebne organizmu i nazivamo ih još zdravim mastima. Najbolji izvori masti su: koštunjavo voće, maslinovo ulje, avokado, masna riba, itd. Optimalan unos masti u toku dana je 0,5-1g / 1kg tjelesne težine, sto takođe zavisi od više parametara osobe kojoj se plan ishrane sastavlja.


Tekst o dobrim i lošim mastima pročitajte klikom na tekst ili sliku ispod 

Osobe koje žele da izgledaju i osjećaju se bolje, da izgube masti, dobiju mišiće ne trebaju izbaciti ni masti ni hidrate ni proteine iz ishrane. Svaki od ova 3 makronutrijenata ima svoju ulogu i znacaj u pravilnom funkcionisanju organizma i dostizanju forme koju ćemo moći održavati na duge staze, uz ocuvanje zdravlja.


Plan ishrane “HEALTHY START”  GYMBUDDIES24 vam izradjuje u skladu sa ciljem i parametrima koje nam pošaljete u odgovorima na našu anketu. Anketu šaljemo na mail svima koji pošalju upit za izradu plana ishrane i koristeći vaše odgovore na pitanja, sastavljamo jelovnik i obroke.

Plan ishrane je jednokratan, a klijenti koji izaberu neki od 3 paketa: ONLINE SARADNJE
– CLASSIC BUDDY
– GOLDEN BUDDY
– ROYAL BUDDY
imaju i mentorstvo tj prilagodjavanje plana ishrane i treninga kako budete napredovali kroz program
 Kontaktirajte nas preko društvenih mreža, messengera ili maila na našem sajtu. 

GYMBUDDIES 24
VAŠ ONLINE TRENER

Aca24fit

MAIL: INFO@GYMBUDDIES24.COM

DR_LAZO

KONTAKTIRAJ NAS