3 NAJČEŠĆA PITANJA REKREATIVACA I POČETNIKA

10/05/2016
3 NAJČEŠĆA PITANJA REKREATIVACA I POČETNIKA

3 najčešća pitanja rekreativaca i početnika 

              Kroz rad sa klijentima na personalnim treninzima, susrećem se sa osobama različitih profila: različitih gradje, proporcija, trenažne forme i iskustva, ali i ciljeva. Ono sto sam primijetila kod većine početnika tj osoba sa manje iskustva u svijetu sporta, jeste da na samom početku trenažnog procesa i svoje transformacije postavljaju pitanja koja se iznova ponavljaju. U ovom tekstu ću dati odgovor na 3 pitanja koja se najčešće postavljaju, kako od strane ženske, tako i od muške populacije.

1. KOLIKO ĆE MI VREMENA TREBATI DA POSTIGNEM REZULTAT?

             Ovo je definitvno najčešće pitanje, a ujedno možda i najmanje zahvalno za trenere, iz više razloga. Svaka osoba je jedinstvena, i nemamo svi isti metabolizam, mišićnu memoriju, tehniku pri izvodjenju vježbi i na kraju krajeva ni trud na treninzima ni disciplinu i motiv koje nas guraju da poštujemo i propisani plan ishrane, kada nas niko ne gleda. Samim tim, nećemo svi istom brzinom ni napredovati. Zbog ovih i niza drugih faktora (poput stresa, podrške, dnevnih obaveza, načina života Itd.)  jako je teško dati jasnu procjenu koliko će vremena trebati bilo kome da dodje do svog cilja. Svako ko na samom startu postavi ovo pitanje, meni odaje utisak da nije 100% spreman na dugoročnu promjenu dotadašnjih navika i na usvajanje novih, kako u treningu tako i u ishrani, i uopsteno u životnom stilu. Marketing je dosta kriv za to sto se ljudi sve češće vezuju za brojke (primjer: izgubila 10kg za 7 dana); što se uporedjuju sa drugima i još gore demorališu ako ne postignu iste rezultate;  i sto se uopsteno vise fokusiraju na neku brzu i naglu promjenu. Umjesto toga, fokus treba biti usmjeren na sami proces promjene i na izgradnju i prihvatanje novih navika. Svako ko se već doveo do stanja da nije zadovoljan svojim trenutnim izgledom Tj. formom ili zdravljem, sigurno se nije doveo preko noći u tu situaciju, te se ona preko noći i ne može promijeniti.

 

Predlazem svima koji su sumnjičavi i nesigurni na samom startu i kojima treba dodatni motiv i vjetar u ledja-da imaju sliku početnog stanja i da se nakon toga slikaju jednom mjesečno. Svaka nova zabilježena mala promjena na bolje će toj osobi dati dodatno uvjerenje da je na pravom putu i ubrzo će shvatiti da ukoliko ulozi u sebe i svoje tijelo dovoljno truda i vremena, da će se na kraju sve isplatiti. Bit zdravog i aktivnog načina života nije imati kratkoročan cilj “spremiti se za ljeto”,  već usvojiti redovan trening i izbalansiranu ishranu kao dio svoje svakodnevne rutine koja je zaslužna za nase opste dobrostanje, zadovoljstvo, zdravlje i izgled.

2. MOGU LI JA MALO DA SE ZATEGNEM, NE BIH DA DOBIJEM MIŠIĆE / MOGU LI SKINUTI SAMO OVAJ STOMAK, OSTALO MI JE OK?

            Prvu varijantu kao pitanje uglavnom postave žene koje se plaše treninga sa težinama, a drugu muškarci koji misle da su vidljivi trbušnjaci jedino mjerilo za dobar izgled. I jednima i drugima pokušam da objasnim da bez izgradnje čiste mišićne mase, nema ni spuštanja masti sa odredjenih dijelova tijela. Poznato je da mišić u stanju mirovanja troši tj sagorijeva i do 4-5 puta više kalorija nego mast. Što u prevodu znači – više mišića u tjelesnoj kompoziciji podrazumijeva i veću kalorijsku potrošnju i samim tim i manje masti u tijelu. Uostalom, termin “zategnuti se” i podrazumijeva preraspodjelu odnosa masti i mišića. Tačnije, dio tijela tj mišićna grupa koja je trenutno opuštena, takva je zbog manjka mišića i zato što je većinski sagrađena od masti. Dakle potrebno je da se promijeni kompozicija od koje je ta mišićna grupa sagrađena – jer za oblikovanje i učvršćivanje kože potrebno je izgraditi čistu mišićnu masu koja će ubrzati i pospješiti izbacivanje masti sa tog dijela. Najbolji način za izgradnju mišićne mase jeste ponovo pravilna i izbalansirana ishrana (sa visokim unosom proteina) – kojom ćemo graditi naše tijelo, i naravno težinski trening – kojim ćemo jačati i oblikovati ga.

3. DA LI MORAM PITI TE PROTEINE I PRAŠKOVE DA BIH USPIO/LA?

 

         Ne, ne mora niko, jer to nije presudno, ali bi bilo poželjno.  Opet se vraćam na cilj-nemamo svi isti. Ukoliko se radi o takmicarima i profesionalnim sportistima, oni i ne postavljaju ovakva pitanja jer znaju da se suplementacija za vrhunske rezultate podrazumijeva. Ali, ukoliko je riječ o početniku tj. osobi koja želi da se rekreira zbog svog dobrog osjećaja, ili o nekome ko bi htio da spusti par procenata masti ili par kilograma dole – suplementacija tj. dodaci ishrani nisu obavezni jer se do takvih rezultata može doći i uz balansiranu ishranu i isplaniran trening.

 

Dodaci ishrani su preporučljivi za svakoga, bilo da je riječ o rekreativcu ili o vrhunskom sportisti, jer oni nam ne mogu odmoći-naprotiv, uz njih ćemo nadoknaditi sve ono sto fali današnjoj tradicionalnoj ishrani. Smanjice nam bolove u mišićima, poboljsati oporavak i performanse, pospijesiti zdravlje i imunitet, i na neki način olakšati i ubrzati dolazak do cilja koji će uz svakodnevno unesene sve potrebne nutrijente biti dosta kompletniji i dugoročniji. Na suplemente gledajte kao na ulaganje u sebe i svoje zdravlje i prilagodite njihovo korištenje svojim potrebama i ciljevima.

Vaš online trener

KONTAKTIRAJ NAS